marți, 3 mai 2016

Ana Blandiana, discurs la ceremonia primirii titlului de Doctor Honoris Causa al UBB: "epoca noastra seamana izbitor cu cea de la sfarsitul Imperiului Roman"

Poeta Ana Blandiana a primit, joi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) Cluj-Napoca, a cărei studentă a fost, la Facultatea de Litere, între 1963 și 1967.
Rectorul UBB Ioan-Aurel Pop a precizat, în discursul ținut cu această ocazie, că a fost pentru prima dată în istoria universității când o personalitate a fost propusă pentru titlul de doctor honoris causa de trei facultăți concomitent. În cazul cunoscutei poete, titlul i-a fost decernat în urma propunerilor venite din partea Facultății de Istorie și Filosofie, a celei de Litere și a facultății de Studii Europene.
Ana Blandiana a vorbit, în discursul ținut în Aula Magna a UBB, despre eforturile Europei de a nu se dezintegra și de a-și menține vii atât spiritul, cât și ființa propriu-zisă, în condițiile în care valurile de oameni de altă cultură și religie, care se îndreaptă către acest teritoriu, ar putea să nu poată fi asimilate prea ușor.
Poeta a comparat vremurile actuale cu alte perioade din istorie, mai cu seamă cu cea a prăbușirii Imperiului Roman, dar a amintit și alte epoci dureroase prin care Europa a trecut.
'Nu este un secret pentru nimeni că epoca noastră seamănă izbitor cu cea de la sfârșitul Imperiului Roman. Același aer de sfârșit de sezon, de putere, de lume. (...) În orice caz, nu putem să nu recunoaștem că cel de-al treilea mileniu a început mai curând catastrofic. Abia începuseră să se estompeze ecourile nazismului și comunismului, cele două atât de rușinoase nebunii ale secolului al XX-lea, că o altă absurditate și mai totală, terorismul, a inaugurat noul secol printr-o crimă fără precedent în istoria umanității, distrugerea Turnurilor gemene. Zecile de atentate cu sutele sau miile lor de morți nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente și insidioase a milioane de emigranți ferm hotărâți să nu se integreze și care vor dizolva, din interior, cultura și mentalitățile Europei secolului al XXI-lea, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval', a spus Ana Blandiana.
Poeta a vorbit și despre incapacitatea Europei de a lua deciziile necesare pentru a-și asigura supraviețuirea, referindu-se, de exemplu la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, în condițiile în care populația băștinașă a continentului se află în declin, iar comunitățile de refugiați au, în medie, mai mult de trei-cinci copii pe familie.
'Este evident că în implacabila ciocnire a civilizațiilor, Europa pierde văzând cu ochii, nu pentru că nu are resurse, ci pentru că nu are credință. Nu numai credința în Dumnezeu, ci pur și simplu credința de a crede în ceva (...) Mai periculos decât terorismul pentru definiția și supraviețuirea Europei este bagajul spiritual și cultural pe care îl aduc noii veniți și care, prin aplicarea libertăților europene și prin dezechilibrul demografic fără speranță dintre băștinași și emigranți, vor înlocui cultura și spiritualitatea europeană', a mai spus Blandiana.
La ceremonie au fost prezenți și mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care i-a oferit, la final, Anei Blandiana un buchet de flori, și fostul președinte al Academiei Române, Ionel Haiduc.

8 comentarii:

  1. Trebuia sa ne spuna explicit care este structura statala actuala ce joaca rolul Imperiului Roman

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca nu ati citit discursul integral. Este vorba despre Uniunea Europeana, recteEuropa.
      Maria Toader

      Ștergere
  2. Ana Blandiana,Doctor Honoris Causa? Dar pentru care fapte?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Dar pentru care fapte ? " ? Ar fi bine sa raspunda gajaita GDS-ului carte a sforarit introducerea Sorocismului in Romania si si-a adus din greu contributia la "chemarea minerilor "in capitala prin organizarea si sustinerea promiscuitatii , greu de digerat in orice tara occidentala la acea ora , in corturile din parcul Teatrului National ,a incendierii Politie Capitalei,sustragerii armamentului si munitiei din rastelele acesteia si imprastierea pri Bucuresti sui tara (!!!!!),prin devastarea telwviziunii publice a Arhitecturii ,a Universitatii si a caminelor studentesti ,rasturnarea si incendierea masinilor de pompieri si terorizarea populatiei din centrul capitalei precum si pentru INCEPUTUL introducerii DROGURILOR in Romania ,via cantina de la subsolul PNT(viitor pntcd) de langa Piata Rosetti ! Maria Toader .daca ai mai citi si tu cate ceva ai afla ca acest sinistru personaj mare "da-ma"a epocii la fel de sinistre de dinainte si a epocii la FEL DE SINISTRE de dupa revolutie ,prin imixtiunile din afara cu ajutorul cozilor de topor de genul celei din discutie nu te-ai mai baga in seama cu atata superficialitate caracteristica nenascutilor in decembrie '89 !

    RăspundețiȘtergere
  4. "Dar pentru care fapte ? " ? Ar fi bine sa raspunda gajaita GDS-ului carte a sforarit introducerea Sorocismului in Romania si si-a adus din greu contributia la "chemarea minerilor "in capitala prin organizarea si sustinerea promiscuitatii , greu de digerat in orice tara occidentala la acea ora , in corturile din parcul Teatrului National ,a incendierii Politie Capitalei,sustragerii armamentului si munitiei din rastelele acesteia si imprastierea pri Bucuresti sui tara (!!!!!),prin devastarea telwviziunii publice a Arhitecturii ,a Universitatii si a caminelor studentesti ,rasturnarea si incendierea masinilor de pompieri si terorizarea populatiei din centrul capitalei precum si pentru INCEPUTUL introducerii DROGURILOR in Romania ,via cantina de la subsolul PNT(viitor pntcd) de langa Piata Rosetti ! Maria Toader .daca ai mai citi si tu cate ceva ai afla ca acest sinistru personaj mare "da-ma"a epocii la fel de sinistre de dinainte si a epocii la FEL DE SINISTRE de dupa revolutie ,prin imixtiunile din afara cu ajutorul cozilor de topor de genul celei din discutie nu te-ai mai baga in seama cu atata superficialitate caracteristica nenascutilor in decembrie '89 !

    RăspundețiȘtergere
  5. Totusi, "La ceremonie au fost prezenți și mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care i-a oferit, la final, Anei Blandiana un buchet de flori, și fostul președinte al Academiei Române, Ionel Haiduc.Adica si acestia sunt "sorosisti"? Toate personalitatile Romaniei sunt "sorosiste"?
    Maria T.

    RăspundețiȘtergere
  6. Maria T.,nu stiu daca si acestia sunt"sorosisti" , dar din presa stim ca sunt seresti si masonisti sau poate si una si cealata:
    1.În vârstă de 62 de ani, Andreicuţ a fost, înainte de a urma Teologia, inginer de căi ferate. În urmă cu mai mulţi ani a fost printre ierarhii deconspiraţi de CNSAS ca foşti colaboratori ai Securităţii. Andreicuţ ar fi avut numele de cod "Ionică", însă odată cu schimbarea legii de deconspirare, dosarul său a fost transferat, în scurta perioadă de tranziţie, la Curtea de Apel din Alba-Iulia, unde a câştigat procesul cu CNSAS;
    2.Ionel Haiduc membru al Clubului de la Roma(masonisti?)
    Asa ca nimic nu este intamplator...

    RăspundețiȘtergere
  7. In loc de seresti a se citi SeReIsti.

    RăspundețiȘtergere